Rudolf Steiner Pædagogseminariet i Aarhus

Jeg blev uddannet som Steinerpædagog på Rudolf Steiner Pædagogseminariet i Aarhus

Seminariet åbnede dørene i 1993. Det var startet op af lokale Steinerfolk, som havde været elever hos Inger Brockmann på Rudolf Steiner Seminaret i Charlottenlund i 1970erne.

Jeg startede på seminariet i 1996. Den 1. årgang var lige blevet færdiguddannet og vi var seminariets 4. årgang. Det var i seminarets storhedstid, hvor der var op til 60-70 studerende på 3 årgange.

Det var ambitionen, at Steinerseminariet i Aarhus skulle være Jyllands svar på Steinerseminariet i Charlottenlund. Flere af Steinerbevægelsens kendte ansigter var engageret i seminariet og mødte ofte op som gæsteundervisere. Særligt stort var det, når Oscar Borgman Hansen og Inger Brockmann var på skemaet. Oscar Borgman var umiddelbart en venlig mand. Men man måtte ikke sige ”du” til ham. Det var ”de, dem og deres”. Inger Brockmann var for mig et mere ”sekterisk” indslag. Hende havde vi først på 3. år, da vi var mere indviede. Hun blev vred, da jeg ikke ville fortælle om mine ”egne åndelige” oplevelser. Det var åbenbart noget, man forventede af en 3. årsstuderende på et Steinerseminarium.

Mange studerende på seminariet var arbejdsløse på dagpenge eller revalidering. Staten delte rundhåndet ud med penge til ledige på uddannelserne i 1990erne, og det var også et nødvendigt tilskud til den daglige drift på Steinerseminariet i Aarhus. Men allerede på mit sidste år i 1999 manglede seminaret midler. Der var et stort frafald, og tilgangen var mindre end forventet. Der blev friet til de store offentlige seminarer i byen med henblik på en eventuel fusion. Det endte selvfølgelig med afslag og seminaret skrumpede og flyttede ud til Antroposofisk Selskabs lokaler i Højbjerg omkring 2005. Senere flyttede det til det antroposofiske kultursted Audonicon i Skanderborg.

Rudolf Steiner Pædagogseminariet i Aarhus lukkede endeligt i 2013.

Se også Steinerpædagogik 1999

Skriv en kommentar