Steinerpædagogik 2022

(Følgende er ikke et partsindlæg i en ofte uforsonlig debat om Covid vacciner, men derimod en personlig iagttagelse af en generel vaccineskepsis i Steinerkredse)

Jeg har siden 2019 ikke skrevet meget om Rudolf Steiner og Steinerpædagogikken. Det er ikke fordi, at der ikke sker noget i Steinerverdenen, men livets udfordringer har i de senere år krævet meget opmærksomhed.
Men der sker noget i Steinerverdenen i disse år med Covid19. Jeg oplever bla. at blive kontaktet af journalister og lign, som vil tale med mig. Så da jeg i perioden 2020-22 har fulgt forskellige Steinergrupper på sidelinjen, vil jeg her komme med nogle af mine nyere iagttagelser.

Vi lever i nogle år, hvor pandemien har bragt forskellige religiøse og spirituelle opfattelser frem i lyset. Måske som et forsøg på at forstå den mærkelige tid, som vi lever i. Visse – måske lidt mere sekteriske dele af Steinerverdenen har fundet sig til rette i nogle af de mange konspirationsteorier, som findes derude. Her er vaccinemodstand noget som man i Steinerkredse altid har været tiltrukket af.

Som studerende på Rudolf Steiner seminaret sidst i 1990erne, blev vi undervist af en antroposofisk læge, som advarede imod MFR vaccinen. Jeg mødte også flere Steinerforældre, der rejste landet rundt med deres børn, for at deltage i smittegrupper, så børnene kunne opnå naturlig immunitet mod eks mæslinger.

Da massevaccinationen mod Covid19 gjorde sit indtog i 2021, blev vaccine igen det store tema i Steinerverdenen. At visse dele af et vaccineret flertal begyndte at presse de uvaccinerede, forstærkede kun modstanden mod vaccinen. I Tyskland udskammede man de uvaccinerede Steinertilhængere og på et tidspunkt udviklede det sig til en regulær hetz.

I Danmark så det ud til, at vaccinedebatten kulminerede med tilbuddet om vaccination til de 5-11 årige. I nogle Steinerkredse blev det sammenlignet med ”Barnemordet i Betlehem”. Så med sådan en sammenligning vil jeg afslutte mit indlæg med at citere følgende fra et foredrag af Rudolf Steiner (Dornach, Schweiz 1917), da det ofte bliver brugt og citeret i Steinerkredse i forbindelse med vaccinedebatter.

“Jeg har tidligere fortalt jer, at mørkets kræfter vil inspirere deres menneskelige værter, i hvem de bor, til at opfinde en vaccine, der vil drive al potentiale til åndelighed ud af folks sjæle, når de stadig er meget unge…”
https://rsarchive.org/Lectures/GA177/English