Steiners racisme 

”Den hvide races nye morgenrøde
Vil åbenbare sig på jorden
Først når denne race af de bedste mennesker
Opfatter materie-sindet
som beskæmmende, fordi det opløser
Det sande menneskevæsens bevidsthed.”

Digt af Rudolf Steiner (Wahlsruftworte,2. Folge, Dornach, NachlassVerwaltung,1953).

Der findes mange Rudolf Steiner citater, som har et racistisk indhold. Jeg vil endda tillade mig at sige FOR mange…

For 20 år siden vil jeg have bragt flere af disse citater her, men i dag findes der mange artikler om Steiners racisme derude. Så jeg vil i stedet foreslå, at man søger på ”Rudolf Steiner racisme” eller lignende på søgesider som Google. Der vil dukke meget op.

Det er selvfølgelig relevant at stille spørgsmålet: Var Rudolf Steiner racist? I hvert fald når han konsekvent talte nedladende om bestemte racer og samtidig nærmest fremhævede sin egen race som en slags ”åndelig førerrace”, bliver det svært at undgå betegnelsen ”racist”.

Men selv om Steiner måske var racist, så er hovedparten af hans efterfølgere det ikke. Jeg kan ikke mindes, at jeg har mødt en Steinertilhænger, som var racist. Men når man lever i en tid, hvor man som dansker kan blive konfronteret med sine forfædres handlinger, hvis disse eks var slavehandlere eller havde haft slaver på en plantage i dansk Vestindien, kan det være en god ide at konfrontere sine egne historiske rødder. Derfor tror jeg, at Steinertilhængerne bliver nødt til at tage et opgør med Steiners racisme. Ligesom andre med racistiske rødder tager opgøret, skal Steiners efterfølgere også se at komme i gang – inden det bliver omverdenen, der tvinger dem til det. Måske det kan blive begyndelsen på en oprydning i Steiners mere absurde tankegods. Det kan sikkert kun blive til gavn for hele Steinerbevægelsen.

Se også Rudolf Steiners racelære 

 

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s