Konstruktiv Steinerkritik

Steinerskoler og andre Steinerinstitutioner praktiserer Steinerpædagogik, som er et produkt af Rudolf Steiner og hans Antroposofi.

Studerer man antroposofien nærmere støder man på et overflødighedshorn af religiøst og esoterisk tankegods. Det er ganske vist. Ligesom det også er ganske vist, at Steiner ofte ytrede sig racistisk og antisemitisk. Det skal man som Steinerkritiker selvfølgelig belyse.

Der er mange børn og unge, som møder en god og nærværende verden i Steinerskoler og institutioner. Det skal anerkendes. Der er også mange gode Steinerlærere og pædagoger derude. Dem har jeg selv mødt flere af. Men når børn møder et religiøst lignende indhold som de ikke er modne til at forstå og som deres forældre ikke troede var en del af pædagogikken, så er det relevant med et kritisk eftersyn.

Så hvornår skal man som kritiker kritisere? Hvornår skal man lade være? Man bør ihvertfald forstå det man kritiserer og ikke generalisere.

Så hvad rører sig i Steinerverdenen i 2023. Hvor er det, at gamle temaer som skjult pædagogik og lukkethed forekommer? Det og andre spørgsmål vil jeg arbejde med her i 2023.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s